Przejdź do głównej zawartości Przejdź do wyszukiwania Przejdź do głównej nawigacji

Pakowanie próżniowe – kiedy się przydaje? 

Pakowanie próżniowe to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto chciałby na dłużej zachować świeżość i aromat ryb, mięsa, warzyw czy owoców. Swoją przygodę warto rozpocząć od zakupu urządzenia do pakowania próżniowego. W Leifheit dostępne są różne rodzaje zgrzewarek próżniowych, które umożliwiają hermetyczne pakowanie żywności. Wyświetlacz dotykowy czy regulacja mocy sprawiają, że pakowanie próżniowe będzie łatwe i szybkie. Produkty pakować można zarówno do próżniowych worków, jak i specjalnych hermetycznie zamykanych pojemników. Te pierwsze umożliwiają mrożenie i gotowanie żywności ich trwałe spoiny zapobiegają wyciekom płynów. Te drugie z kolei są wielokrotnego użytku i nadają się do mycia w zmywarce. 

Pakowanie żywności – teraz dostępne dla każdego

Do niedawna urządzenia do pakowania próżniowego dostępne były przede wszystkim dla producentów żywności. Obecnie pakowanie próżniowe z powodzeniem można wykonać w domu. Jest to szybki, wygodny i prosty sposób pakowania żywności, pozwalający zachować jej świeżość, smak oraz formę nawet przez wiele miesięcy. Przed pakowaniem produkty powinny być świeże, umyte i wysuszone. W przypadku sosów czy zup należy je wcześniej zamrozić, a następnie przełożyć do worka próżniowego i zgrzać. O czym jeszcze musisz pamiętać? Dokonując wyboru urządzenia do pakowania próżniowego, zwróć uwagę na jego wydajność. Wybrane modele Leifheit dzięki wydajności dwunastu litrów na minutę umożliwiają bardzo szybkie pakowanie próżniowe. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w worki do pakowania próżniowego wykonane z wytrzymałego materiału, które są nie tylko odporne na rozrywanie, ale też w pełni bezpieczne dla zdrowia – nie zawierają BPA. Nasze worki nadają się zarówno do gotowania w temperaturze 95°C, jak i zamrażania.